5 tips om de lekkernijen van de feestdagen te overleven

Voor mensen die graag op gewicht blijven, zijn de feestdageneen enorme uitdaging. Want hoe voorkom je dat je niet tien kilo aankomt in december en hoe voorkom je dat je alleen maar bezig bent met wat je (niet) mag eten? Wij helpen je de feestdagen door.

Onderzoek in opdracht van Weight Watchers toonde eind vorig jaar aan dat één op de vijf vrouwen vanwege al het eten opziet tegen de feestdagen. Daarnaast is maar liefst 22 procent bang om na de feestdagen op de weegschaal te gaan staan. Daarbij zou één op de drie (jonge) vrouwen extra sporten voorafgaand aan de kerstdagen om daarna meer te kunnen eten. En 36 procent van alle vrouwe voelt zich na de feestdagen schuldig over alles dat ze hebben gegeten. Ontzettend zonde natuurlijk, want de feestdagen zijn er om te genieten. Hier onze 5 tips.

1. December heeft maar vijf feestdagen
Het allereerste dat je moet onthouden, is dat december maar vijf feestdagen heeft: pakjesavond, eerste kerstdag, tweede kerstdag, oudjaarsavond en nieuwjaarsdag. Het probleem is echter dat we steeds meer geneigd zijn om van december een ultieme feestmaand te maken. En tja, als je je vanaf de intocht van Sinterklaas tot aan nieuwjaarsdag tegoed doet aan al dat lekkers, dan ga je dat wel merken op de weegschaal. Daarbij is het stiekem helemaal niet zo lekker als je zo lang achter elkaar allerlei lekkernijen eet.

2. Maak verstandige keuzes
Je hebt natuurlijk eten en éten. Probeer je te richten op de dingen die je écht heel erg lekker vindt. Een chocolaatje eten mag best. Drie ook. De hele zak? Dat is dan weer wat overdreven (en als je eerlijk bent, helemaal niet lekker).

Ga je gourmetten? Niet aan de hand. Maar is het dan écht nodig om je tegoed te doen aan alle soorten vlees, én stokbrood, én satésaus én het toetje? Sorry – dat laatste nemen we terug: het toetje is verplichte kost. Zoek je beperking vooral in de sausjes, want dat zijn de verraderlijke calorieënbommetjes. En zorg vooral ook dat je tussendoor veel groenten en salade eet (watch the dressing!), niet alleen vult dat prima, het is ook prima voor je spijsvertering.

3. Drink water
Zelfs als je tip twee in de wind slaat en alles eet dat lost en vast zit, zorg er dan in ieder geval voor dat je water drinkt. Heel veel water. Ten eerste om dezelfde reden als tip twee: het zorgt ervoor dat je sneller vol zit en daardoor minder snel over je grens zult gaan.

Daarbij is water extreem goed voor je spijsvertering. Overigens wordt er soms beweerd dat water tijdens of direct na de maaltijd drinken niet verstandig is, omdat dit de maagsappen die je eten verteren verdunt, maar wetenschappelijk bewijs moet hier nog voor worden gevonden. Wanneer je dat water drinkt maakt ons niet zoveel uit, áls je maar minstens twee liter per dag drinkt tijdens de feestdagen (en trek die lijn direct door in het nieuwe jaar).

4. Maak een wandeling
Het klinkt lekker kneuterig en het doet je waarschijnlijk denken aan vroeger, maar dat is niet zo gek: vroeger luisterden we beter naar ons lichaam en deden we van nature eerder wat goed voor ons was. Zoals een wandeling maken na een flinke maaltijd bijvoorbeeld. Heerlijk om een frisse neus te halen na het kerstdiner en direct een deel van je maaltijd te verbranden.

Daarbij is het ook nog eens een fijne onderbreking van de drukte binnenshuis en kan het – indien nodig – zorgen voor het afblazen van wat stoom. Tot slot is een wandeling maken met z’n allen gewoon heel erg gezellig wanneer het donker is buiten en alle huizen zijn verlicht. Een beetje van die ouderwetse gezelligheid terugbrengen, niets mis mee.

5. Wees niet te streng: geniet
Onze laatste tip is een hele praktische, maar wel eentje waar je even het knopje voor moet omzetten: vergeet niet te genieten. Als je alleen ontzettend streng op je eten gaat letten en jezelf voortdurend alles blijft ontzeggen, ben je misschien niets aangekomen na de feestdagen, maar zijn de feestdagen zelf ook niet echt leuk geweest voor je.

Heel eerlijk? Zoveel kom je écht niet aan van twee dagen achter elkaar genieten van je eten (en er zit precies genoeg tijd tussen sint en kerst, en kerst en oud en nieuw) om het teveel aan calorieën weer weg te werken. Het is het enige woord dat je moet onthouden voor de feestdagen: Geniet. Maak je niet druk, eet wat je lekker vindt, maar niet meer dan dat. Zolang je niet vreet, maar lekker eet, het houdt bij de feestdagen en de andere tips uit dit artikel ter harte neemt, hoef je écht niet voor die weegschaal te vrezen.