Alfa liponzuur

Alfa liponzuur is een essentieel molecuul voor onze energiehuishouding binnen de cel en is in elke cel aanwezig. De natuurlijke, in het lichaam voorkomende variant van alfa liponzuur is de R-variant. Deze vorm is het beste op te nemen door het lichaam. Ons lichaam maakt deze variant in kleine hoeveelheden aan. Naarmate wij ouder worden neemt deze productie in het lichaam geleidelijk af.

Het molecuul alfa liponzuur is een krachtig antioxidant dat helpt bij het opruimen van vrije radicalen op veel verschillende plekken in het lichaam. Deze vrije radicalen dragen bij aan het verouderingsproces in ons lichaam. Daarnaast is het een sterke regulator van energie en de suikerhuishouding en stimuleert het de werking van andere antioxidanten. Deze verbeterde energieregulatie kan ook positief werken bij mensen die gewicht willen verliezen.

Mensen met een slechte suikerhuishouding zoals diabetici zijn daarom gebaat bij het toevoegen van alfa liponzuur.

Alfa liponzuur is in kleine hoeveelheden aanwezig in onze voeding. Het zit met name in broccoli, spinazie en lever. Deze hoeveelheden kunnen worden aangevuld indien er sprake is van een tekort of herstelwerkzaamheden plaatsvinden in het lichaam.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) alpha liponzuur voor een gezond volwassen persoon is 200 tot 1200 milligram per dag.