Litteken behandelingen

Beoordeling

Bij het behandelen van littekens kijken we eerst naar de oorzaak van het litteken. Zijn ze veroorzaakt door bijvoorbeeld een acne huid, zonneschade of heb je een ongelukje gehad. Sommige littekens zie je direct ontstaan en anderen worden bijvoorbeeld pas na jaren zichtbaar. Hoe een litteken zich gedraagt heeft onder andere te maken met de doorbloeding en het type collageen waaruit het is opgemaakt.

Na het achterhalen van de oorzaak van het litteken bekijken we de eigenschappen van het litteken.  Een litteken kan bijvoorbeeld de volgende eigenschappen hebben:

  • Verandering van kleur (donker of juist lichte kleur)
  • Verandering van beweging of trekkingen van de huid (verklevingen)
  • Verminderde soepelheid (verminderde elasticiteit van de huid)
  • Verandering van volume (een diep litteken of juist een opstaand litteken)

Als we dit allemaal weten kunnen we een plan van aanpak maken. Dit kan zijn dat we wat aan de kleur willen doen, aan de spanning van het litteken of juist aan het volume.

De behandeling

Bij het behandelen van de kleur werk je vaak met een peeling of met laser. In het geval van stijfte van het litteken kan je soms werken met een spierontspanner zoals botuline toxine en als het gaat om een litteken met diepte (een deukje bijvoorbeeld) dan kunnen we dit litteken vullen met bijvoorbeeld een hyaluronzuur filler.

Ook zijn combinatie therapieën mogelijk waarbij meerdere eigenschappen van het litteken kunnen worden verbeterd. Zo kan bijvoorbeeld doormiddel van een behandeling de omzetting van het type collageen worden gestimuleerd waardoor een litteken soepeler kan worden en de doorbloeding verbeteren kan.

Deze behandelingen kunnen doorgaans worden uitgevoerd zonder het doen van operatie.

Voorbeeld

In onderstaand voorbeeld is een oud litteken met volumeverlies en verkleving zichtbaar. Hierbij hebben we de huid losgemaakt van de onderlaag om de intrekking te verhelpen en het tekort aan volume aangevuld om de huid mooi egaal te maken. De behandeling is uitgevoerd met het gebruik van hyaluronzuur en dus zonder het doen van een operatie. 

Consult

Voor meer informatie nodigen wij u van harte uit om bij ons op een vrijblijvend consult te komen. 

Klik hier voor het maken van een afspraak. 

Scroll naar top
Boek afspraak