De schoonheid van uiterlijke verzorging

Schoonheid zit van binnen, dat werd ons al op school geleerd. Dat is absoluut waar. Goed voor de dag komen heeft helemaal niets te maken met de perfecte neus of die ultieme platte buik, maar vooral met zelfvertrouwen, uitstraling, en – als finishing touch: uiterlijke verzorging.

Onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) aangetoond dat ‘veel esthetisch kapitaal’ (onderzoekstaal voor: goed voor de dag komen) in veel situaties kan zorgen voor voordelen op de arbeidsmarkt.

Het onderzoek liet zien dat wie goed gekleed en goed verzorgd naar een sollicitatiegesprek gaat, veel meer zelfvertrouwen heeft en daardoor gemiddeld 2,3 keer zoveel kans heeft om uitgenodigd te worden voor een tweede gesprek. Dat is flink meer dan iemand die niet de moeite neemt om van het totaalplaatje iets te maken. En dat geldt overigens niet alleen voor representatieve beroepen, zoals vertegenwoordiger, consultant of verkoopmedewerker, maar voor vrijwel alle beroepsgroepen.

Gelukkig zijn
Een goede baan. Succesvol zijn. Het is voor veel mensen een belangrijk onderdeel van het leven. Maar laten we niet vergeten dat werk niet alles is en dat we eigenlijk allemaal hetzelfde doel hebben: gelukkig worden. Japans onderzoek van cosmetica-fabrikant Kanebo toonde jaren geleden al aan dat vrouwen zich gelukkiger voelen wanneer ze make-up dragen.

Voor het onderzoek gebruikten wetenschappers hersenscanners om te zien wat er in het brein gebeurt wanneer iemand make-op doet. Keishi Saruwatari, van de laboratoria van Kanebo: ‘Wanneer een vrouw make-up aanbrengt, komt er dopamine vrij in de hersenen.” Dopamine komt vrij wanneer er een specifiek gedeelte van de hersenen wordt geactiveerd dat hoort bij prettige gebeurtenissen en wanneer men beloond wordt voor iets, zoals in dit geval: mooie uiterlijke eigenschappen versterken.

Make-up goed of slecht
Er mooi en representatief uitzien en je goed voelen gaat natuurlijk verder dan make-up. De laatste tijd is er echter nogal wat kritiek geweest op de make-up industrie, omdat zij zou bijdragen aan de nepheid van de samenleving. Want – is de kritiek – mensen verbergen zich achter een masker en presenteren zichzelf mooier dan ze daadwerkelijk zijn. Daar schuilt natuurlijk waarheid in, maar de vraag is of er iets mis is met jezelf zo mooi presenteren als je je voelt. Wij denken van niet. Een prachtig voorbeeld van hoe krachtig make-up is en wat het daadwerkelijk voor je kan doen als je je verdiept in de mogelijkheden, werd in mei van dit jaar bewezen door beautyblogger NikkieTutorials.

Ze lanceerde onderstaande video, waarin ze de helft van haar gezicht voorziet van make-up en de andere helft precies laat zoals hij is. Wat ze bewijst? Dat ze ook zonder make-up beeldschoon is. Oftewel: ze heeft geen make-up nodig. Maar ze kan make-up gebruiken om precies uit te stralen wat ze wil en zoals ze zich voelt. En dat is waarom mooi zijn belangrijk is, uitstralen wat je uitstralen wilt en vol zelfvertrouwen de wereld aan je voeten krijgen. De video van Nikkie, die trouwens gewoon afkomstig is uit het Nederlandse Brabant, is meer dan 24 miljoen keer bekeken.