YourFace - 5 tips om te ontstressen

5 tips om te ontstressen

Stress put je uit. Lichamelijk en geestelijk. Het houdt je ‘s nachts wakker, laat je piekeren en maakt je vermoeid. Stress beperkt je op een negatieve manier. Juist als je het ontzettend druk hebt, krijg je niets meer voor elkaar. Nee, stress is voor niemand leuk. Toch hebben we er allemaal wel eens (of zelfs regelmatig) mee te maken. Gelukkig zijn er een aantal tips om te ontstressen en positiever in het leven te staan. Want wanneer je je relaxt voelt, kun je veel meer aan.

1. Doe wat je leuk vindt

Het lijkt heel simpel: doen wat je leuk vindt. Het uitvoeren blijkt soms echter nog een opgave. Maar je zult zien dat je door het doen van leuke dingen vanzelf weer blij wordt. Wat leuk is, is natuurlijk voor iedereen anders. De één vindt sporten heerlijk, de ander zit liever met een rood wijntje en een tijdschrift in de bank. Gun jezelf de tijd om leuke dingen te doen. Schiet het er te vaak bij in? Plan het in! Andere afspraken zet je ook in je agenda, dus waarom een beetje fun-time niet?

2. Kies voor jezelf

Ook deze klinkt misschien logisch, maar hoe vaak vergeten we het niet? Voor jezelf kiezen is niet egoïstisch. Anderen zullen het je niet kwalijk nemen als je een keertje niet mee uit eten gaat, om een avondje even lekker alleen op de bank te zitten. Een beetje tijd voor jezelf is juist hartstikke belangrijk. Durf ‘nee’ te zeggen tegen afspraken en ‘ja’ tegen jezelf. Want zeg eerlijk: terwijl je iedere dag van afspraak naar afspraak gaat, de kinderen naar school brengt en ook nog een huishouden runt, heb je soms gewoon behoefte aan wat tijd voor jezelf.

3. Ga naar buiten

Energie opdoen doe je door de buitenlucht op te zoeken. Door te bewegen in de buitenlucht krijg je namelijk volop verse zuurstof binnen. Niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Het klinkt misschien een beetje zweverig, maar ga eens op in de natuur. Kies bijvoorbeeld voor een wandeling van een half uurtje. Luister dan naar alles om je heen en probeer je gedachten heel even van je af te zetten. Doordat je lichaam door het bewegen anti-stresshormonen aanmaakt, merk je dat je je direct wat positiever en lichter voelt.

4. Mediteer

Mediteren is een perfecte manier om tot rust te komen en te ontstressen. Dit begint al bij een paar simpele ademhalingsoefeningen. Deze oefeningen brengen niet alleen je geest tot rust, maar hebben ook invloed op je hartslag, hersenactiviteit en spierspanning. Er zijn op internet ontzettend veel ademhalingsoefeningen te vinden, maar probeer je om te beginnen eerst eens bewust te worden van je ademhaling. Ga zitten met je ogen dicht, adem diep in en uit en probeer aan helemaal niets te denken. Dit is lastiger dan het klinkt, maar oefening baart kunst. Vijf minuten mediteren is al genoeg om even tot rust te komen. Wanneer je tijdens het werk gestresst bent, weet je dus wat je te doen staat ;).

5. Beperk de chaos in je hoofd

Weet je van ellende niet meer wat je allemaal moet doen? Schrijf het op! Of je nu nog van papieren to do lijstjes houdt, of alles digitaal noteert: opschrijven helpt bij het ontstressen. Zo verplaats je de chaos in je hoofd naar een helder, visueel overzicht. Nog een tip is om niet te grote taken te noteren, maar deze onder te verdelen in kleine subtaken. Zo voorkom je dat je het gevoel hebt dat je niks gedaan krijgt, terwijl je stiekem al veel kunt wegstrepen. En dat wegstrepen, voelt toch heerlijk…

Scroll naar top
Boek afspraak