Op YourFace consult: het perfecte spel van luisteren en kijken

26 nov 2015 Auteur: YourFace

Als je bij YourFace op consult komt, dan heb je een grote kans dat cosmetisch arts Arthur Ludlage tegenover je komt zitten. Maar wie is die 51-jarige man uit Heemstede nu? We vroegen hem het hemd van het lijf. “Een mooi kuiltje in je wang? Dat is juist karakter! Dat moet je niet weghalen.”

“Veel mensen hebben vooroordelen over Botox en fillers. Het zou niet mooi zijn. Je structuur verdwijnt. Je hebt geen uitdrukking meer. Dan vraag ik vaak ‘vind u dat ik geen uitdrukking meer heb?’. Het antwoord is vaak nee, u heeft nog wel de juiste expressie. Nou, ik gebruik het ook.”

Aan het woord is Arthur Ludlage. Een cosmetisch arts die het vak ingerold is. “Ooit ben ik begonnen als bedrijfsarts. Via via ben ik in 2001 als directeur aan de slag gegaan bij een kliniek voor esthetisch plastische chirurgie. In die tijd werden Botox en fillers steeds populairder. De plastisch chirurgen deden dit er een beetje bij. Toen ben ik me erin gaan verdiepen.” Dat ging van kwaad tot erger. Hij stopte als directeur en werkt nu fulltime als cosmetisch arts. Arthur is goed. Hij leidt zelfs nieuwe cosmetisch artsen op om goed met Botox en fillers om te gaan.

Hoe komt dat?
“Ik denk doordat ik mijn medische achtergrond kan combineren met mijn oog voor esthetiek. Ik ben ijdel. Ik houd ervan dat mensen zich goed verzorgen. Dat vind ik leuk. Je zult mij niet snel in de meest trendy outfits tegenkomen, maar ik volg al die mode-ontwikkelingen op de voet.”

En wanneer iemand op consult komt?
“Dan vind het geweldig wanneer ik met kleine dingen mensen beter kan laten voelen. Ik ben een perfectionist. Er zijn cosmetische artsen die er ook niet van houden wanneer iemand heel kritisch meekijkt. Ik vind dat een geweldige uitdaging. Ik ben zelf namelijk ook heel precies, dus ik begrijp die houding wel.”

Ik wil graag een behandeling en kom voor het eerst bij je op consult. Waar gaat het gesprek over?
“Natuurlijk stel ik dan eerst de standaard medische vragen. Gebruik je medicijnen? Ben je gezond, enzovoorts? Vervolgens wil ik natuurlijk weten waarom je ontevreden bent over een specifiek plooitje of rimpel en waarom je juist op dit moment bij mij komt. Veel mensen weten niet welk effect veroudering heeft op je gezicht. Je verliest in de loop der jaren onder andere bot en vet in je gezicht. Daardoor verandert je gezicht ook. Begrijpen hoe dit werkt is essentieel om een goede behandeling te geven.”

Kan het ook zijn dat je iets anders adviseert dan de behandeling waarvoor ik kom.
“Zeker. Dat gebeurt best vaak. Want als ik niet 100 procent zeker weet dat het dankzij de behandeling mooier wordt, dan doe ik het niet. Het kan zijn dat je huid  op een bepaalde plek niet geschikt is om te behandelen of het resultaat te weinig is voor het bedrag dat je ervoor moet betalen. Dat ga ik dan niet doen. Maar het kan ook zijn dat ik – om het gewenste resultaat te behalen – op een andere plek moet behandelen dan men van tevoren in gedachten had. Wanneer je in zo’n geval goed uitlegt wat de oorzaak van het probleem is dan begrijpt men dat wel.

Soms blijkt ook dat Botox of een filler niet de oplossing is, maar een peeling, laser of microdermabrasie. Ik heb een metafoor. Die is niet zo charmant, maar wel begrijpelijk: ik vergelijk iemand met een auto met een deuk en een kras. Je kan hem uitdeuken, maar de kras krijg je niet weg, die moet je polijsten. Met fillers kan je de rimpel uitdeuken, maar je krijgt het krasje in de huid daarmee niet geheel weg. Dan verwijs ik net zo graag naar de discipline die dat wel kan.”

Wat zijn je esthetische uitgangspunten?
Als uitgangspunt neem ik vaak de zogenaamde ‘ Beauty Triangle’. Dat is een denkbeeldige driehoek in het gezicht waarbij de bovenzijde van het gelaat goed gevuld is, bijvoorbeeld goede geprononceerde jukbeenderen en de onderzijde mooi slank. Wanneer je ouder wordt keert deze driehoek zich helaas vaak om waardoor je weinig volume hebt in de bovenste helft en juist teveel in de onderste helft. De uitdaging is om de oorspronkelijke Beauty Triangle weer terug te krijgen.

Daarnaast is een beetje asymmetrie vaak juist mooier dan een perfect symmetrisch gezicht. Een mooi kuiltje in je wang? Dat is juist karakter! Dat moet je niet weghalen. Het is een subtiel spel, daarom probeer ik zo goed mogelijk te luisteren en je gezicht in beeld te brengen.”

Jullie werken met state of the art 3D apparatuur. Waarom?
“Simpel: veel objectiever en het geeft je de mogelijkheid om een gezicht vanaf hele andere hoeken te kunnen zien. Je zou denken dat een spiegel dat ook doet, maar dat is niet het gezicht zoals je omgeving jou ziet.”

Is zo’n 3D scan duur?
“Nee. Dat is gratis. Het geeft jou, maar ook onszelf, ontzettend veel inzicht. Met deze scan laten we zien wat er met je gezicht gebeurt wanneer er bijvoorbeeld een filler wordt gebruikt om een ‘deukje’ in je gezicht te vullen. Dat is ideaal. Veel mensen kunnen zich namelijk geen voorstelling maken hoe het eruit ziet wanneer je bijvoorbeeld de jukbeenderen ietsje voller maakt. Met de 3D scan kan je dit in kaart brengen en ook nog het gezicht met de nieuwe vulling van alle kanten laten bekijken. Ook kunnen we – mocht dat nodig zijn – kijken of er nog filler aanwezig is of dat alles uit je gezicht verdwenen is.

Want een filler en Botox verdwijnen op natuurlijke wijze uit je gezicht?
“Alle injectables die wij gebruiken zijn tijdelijk. Het effect van Botuilne Toxine verdwijnt geleidelijk na gemiddeld zo’n 3-6 maanden. De fillers  zijn op basis van hyaluronzuur. Dat is een van nature in de huid voorkomende stof die zorgt voor een goede hydratatie van de huid. Het is volledig afbreekbaar, al jaren op de markt, wetenschappelijk uitgebreid getest en wordt volledig door het lichaam afgebroken in 6-12, soms 18 maanden. Dit proces gaat heel natuurlijk en geleidelijk.”

Nieuwsgierig geworden? Kom eens langs of bel. We zijn heel makkelijk te bereiken.

Populaire berichten
Alle tags
Alle Auteurs