Spotify-playlists om mee in slaap te vallen

12 nov 2015 Auteur: YourFace

Tags: Mindfulness, Slapen

Playlist om bi jin slaap te vallen

De wereld ziet er heel anders uit na een nacht lekker slapen. Dat is natuurlijk makkelijk gezegd, maar wat als je moeilijk in slaap kunt komen, bijvoorbeeld omdat je strak staat van de stress of omdat je je zorgen maakt? Gelukkig is er een heel goed hulpmiddel… en dan doelen we niet op valium.

Muziek is een zeer goed medicijn voor de meest uiteenlopende zaken. Slapeloosheid is daar één van. Het is natuurlijk niet zo dat, wanneer je lijdt aan een extreme variant van Insomnia, dat je met de muziek van Frans Bauer ineens in coma ligt, maar een handig slaapmiddeltje voor als je te druk bent in je hoofd is het absoluut.

We leven ook in een fantastische tijd. Want waar je het vroeger moest doen met een dozijn liedjes op een cd (of een cassette, oei), zijn er tegenwoordig streamingdiensten zoals Spotify, die je precies de muziek kunnen serveren die je nodig hebt.

Spotify weet zelf ook dat ze deze functie vervult en zocht daarom – in samenwerking met de Amerikaanse National Sleep Foundation – uit waarom mensen bepaalde nummers kiezen om mee in slaap te vallen. Dr. Max Hirshkowitz, voorzitter van de National Sleep Foundation: ‘Mensen luisteren het liefst naar rustige muziek met een zangstem tussen de stemsoorten bariton en tenor – vergelijkbaar met waarom slaapliedjes mensen goed helpen om te ontspannen’.

Die muziek bereikt je natuurlijk niet op magische wijze, je moet er wel eerst even zelf naar op zoek. Wij kunnen je natuurlijk niet vertellen welke muziek gegarandeerd zorgt dat je in slaap valt, al zijn we er vrij zeker van dat death metal niet in die categorie valt. We hebben vijf afspeellijsten in Spotify uitgezocht die je zonder twijfel in relaxte sferen brengen, wat natuurlijk een voorwaarde is voor slaap.

Ed Sheeran – Luister hier
Het is niet zo dat wij nu zulke grote fans zijn van de Britse singer-songwriter Ed Sheeran dat hij bovenaan deze lijst prijkt. Daar is een andere reden voor. In 2014 werd de artiest namelijk al uitgeroepen tot de meest gestreamde mannelijke artiest op Spotify. Eerder dit jaar werd duidelijk dat hij daar nog een titel bij mag zetten, namelijk de meest gekozen artiest om bij te ontspannen. Sheeran bezet maar liefst zeven plekken in de wereldwijde top 20 voor liedjes om mee te ontspannen en bij in slaap te vallen, en wie zijn wij dan om daarover in discussie te gaan.

Als de avond valt – Luister hier
Zoals Maaike Ouboter – die deze afspeellijst heeft aangemaakt – zelf zegt is dit geen lijst om mee in slaap te vallen, maar vooral een lijst om lekker mee te ontspannen zodat je rustig je bed in gaat. Dat is natuurlijk ook een manier om de slaap te vatten. Een heerlijke lijst met voornamelijk artiesten waar we nog nooit van gehoord hebben, maar die absoluut de moeite van het luisteren waard zijn.

Regenwoudgeluiden – Luister hier
In slaap vallen hoeft natuurlijk niet altijd te gebeuren op muziek, natuurgeluiden doen het ook prima. Vroeger betaalde je daar een godsvermogen voor in Gift-shops op cd, maar anno 2015 stream je het voor een prikkie. Deze lijst is één van de vele natuurafspeellijsten, dus keuze genoeg.

A different sleeping list – Luister hier
Deze lijst doet z’n naam eer aan, want de liedjes in deze afspeellijst zijn zeker niet allemaal rustig en langzaam. Volgens de maker van de lijst zorgt deze muziek ervoor dat je over de meest exotische plekken zult dromen. Het zal íets lastiger zijn om ermee in slaap te vallen, maar voor wanneer dat eenmaal is gelukt, wensen we je een fijne reis!

Overigens, in slaap vallen is één ding, het is natuurlijk ook fijn om met prettige muziek wakker te worden en dat is dan weer een hele ander genre. Nieuwsgierig? Bekijk dan dit fragment van Giel Beelen over de beste muziek om mee wakker te worden.

Knikkebollen – Luister hier
Tot slot een lijst die je gegarandeerd bij nummer vijf al in slaap heeft gekregen (tenzij je écht compleet strak van de stress staat, dan nummer zeven): Muziek van bekende artiesten als Jack Johnson en minder bekende namen, met heerlijke gitaarklanken en zachte stemmen. Absoluut een favoriet (en niet voor niets in Nederland door bijna vijfduizend mensen gevolgd).

Populaire berichten
Alle tags
Alle Auteurs