Vitamine C (ascorbinezuur) is een van de vitaminen die erg belangrijk is voor onze weerstand. Daarnaast speelt vitamine C een grote rol in het goed laten functioneren van ons zenuwstelsel, de kwaliteit van de bloedvaten en onze energieregulatie.

In onze huid is vitamine C essentieel voor het aanmaken van collageen en andere typen bindweefsel. Het helpt hierbij de huid te verstevigen en ondersteund het herstel na schade.

In ons lichaam heeft vitamine C als antioxidant de taak te helpen bij het verwijderen van vrije radicalen die de verouderingsprocessen beïnvloeden. Ook heeft vitamine C een rol bij de synthese van neurotransmitters in het lichaam.

Een tekort aan vitamine C heeft gevolgen voor al deze processen en kan dus invloed hebben op weerstand, herstel en genezingsprocessen.

Voor een volwassen individu is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) ongeveer 75mg vitamine C. Wij halen ons vitamine C uit voedingsbronnen zoals groenten, fruit, aardappelen en orgaanvlees.

Er treedt echter veel verlies op tijdens de opname in de darmen wat maakt dat we niet altijd aan deze dagelijks noodzakelijke hoeveelheid komen.