Last van kaakklemmen? Misschien is Botox iets!

28 jan 2016 Auteur: YourFace

Normaliter rusten je tanden en kiezen zonder spanning op elkaar. Er zijn echter ook veel mensen voor wie die ontspanning helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Zij klemmen de tanden en kiezen zo krachtig op elkaar, dat dit ernstige gevolgen kan hebben.

Iedereen betrapt zichzelf er weleens op: een stressvolle situatie waarin je ongemerkt veel kracht zet op je tanden en kiezen. Wanneer zoiets af en toe gebeurt, kan dat helemaal niet zoveel kwaad. Maar wanneer het eerder regel dan uitzondering wordt, dan ontstaat er wel degelijk een probleem dat funest kan zijn voor je gebit.

Een vervelend fenomeen waarbij tanden en kiezen voortdurend met kracht op elkaar geklemd. Het klinkt zo op het eerste gezicht misschien niet heel ernstig, maar kaakklemmen kan voor behoorlijk vervelende klachten zorgen. Zo kan het zorgen voor hoofdpijn, nekklachten en, logischerwijs, een pijnlijk gebit.

Oorzaken
Er is veel onderzoek gedaan naar de oorzaak van kaakklemmen. De directe oorzaak is een hyperactieve kaakspier, maar waar die precies door veroorzaakt wordt, daar is de medische wetenschap nog niet helemaal uit. De aandoening lijkt vooral stressgerelateerd te zijn, waarbij boosheid en slapeloosheid naar verluidt ook een rol kunnen spelen.

Stress lijkt echter geen absolute voorwaarde te zijn, aangezien er ook veel gevallen bekend zijn van ontspannen mensen die last hebben van kaakklemmen. Het vervelende van de aandoening is dat, ondanks het feit dat het gewoon overdag gebeurt, het een onbewust proces is waarover je niet echt controle hebt.

Nadelige gevolgen
Controle of niet, het is zeer onverstandig om met dit verschijnsel door te blijven lopen zonder daar iets aan te doen. Want een spier die je traint wordt sterker en op den duur kan je kaakspier zelfs zó sterk worden dat je normale gezonde gebitselementen stuk bijt. Dan ligt er dus bijvoorbeeld ineens een kies doormidden, met wortel en al. Een bijkomend nadeel voor vrouwen, is dat de dikker wordende spier kan zorgen voor een brede kaaklijn, hetgeen zorgt voor een wat hoekiger, mannelijk gezicht. Daarnaast is ook slijtage van de tanden mogelijk, maar dit is niet altijd het geval.

Tandarts?
Medisch is er niet heel veel dat een reguliere tandarts voor je kan doen. Een mogelijkheid om de schade te beperken is het laten maken van een knarsplaatje. Dit is een uitneembaar stukje kunsthars dat op je tanden wordt aangebracht en dat de grootste druk zou moeten kunnen opvangen. Prettig slaapt dat natuurlijk niet en daarbij komt dat het daadwerkelijke probleem er niet mee wordt verholpen. Bovendien kan het zijn dat je kaakspier zo krachtig is geworden dat zelfs een knarsplaatje niet meer helpt.

Botox
Gelukkig is er daadwerkelijk iets aan kaakklemmen te doen en Botox speelt daarbij een cruciale rol. Met behulp van Botox injecties kan de spanning in de kaakspier aanzienlijk worden verlaagd. Een kaak met een spierkracht van 300 procent komt hierdoor weer tot de normale 100 procent. Dit werkt op dezelfde manier waarmee de spanning van de fronsspier in je voorhoofd wordt verlaagd, bij een behandeling tegen rimpels. Door het verlagen van de spierspanning, kunnen je klachten aanzienlijk verminderen en soms zelfs helemaal verdwijnen.

Je hebt in je mond twee kauwspieren, en in principe wordt tijdens een Botox-behandeling alleen de grote kauwspier behandeld. Als blijkt dat je last hebt van een ernstige vorm van kaakklemmen, kan worden overwogen om ook de andere kauwspier te behandelen.

Pijnloos
Een kauwspierbehandeling met Botox is vrijwel pijnloos. De Botox wordt toegediend met een zeer fijne naald, op een aantal plekken in de kaakspier. Er zijn geen ernstige bijwerkingen bekend met betrekking tot deze behandeling, wel kan het voorkomen dat er lichte zwellingen ontstaan, die na een paar dagen vanzelf wegtrekken.

Het fijne van deze behandeling is dat je al binnen een aantal dagen zult merken wat het resultaat is. Binnen twee weken is het effect optimaal en dient er een behoorlijke vermindering van je klachten te zijn opgetreden. Het effect van de behandeling duurt zo’n drie tot zes maanden, daarna moet je opnieuw een behandeling ondergaan als blijkt dat de klachten terugkomen (het kan immers ook zo zijn dat door het ontspannen van de kaakspier het kaakklemmen vanzelf is overgegaan).

En wat kost dat?
Bij Botox denken mensen al snel dat de kosten van een behandeling snel kunnen oplopen, maar dat is in dit geval absoluut niet aan de orde. Een behandeling voor kaakklemmen is al mogelijk vanaf 200 euro. Die kosten zijn vergelijkbaar met het laten maken van een knarsplaatje, met als verschil dat bij een Botox-behandeling de klachten worden aangepakt en niet de symptomen. Mocht je nieuwsgierig geworden zijn naar of Botox je van je kaakklemproblemen af kan helpen: een consult bij YourFace is volledig gratis én vrijblijvend.

Populaire berichten
Alle tags
Alle Auteurs