Botuline toxine type A (Botox)

Botuline toxine type A

Wat is Botuline toxine?

Botuline toxine is een eiwit dat word geproduceerd door de bacterie Clostridium botulinum en is het meest potente gif dat bekend is. De stof wordt zowel voor medische als voor cosmetisch doeleinden gebruikt. De behandelingen met botuline toxine (type A) mogen in Nederland alleen worden verricht door daarvoor opgeleide (cosmetische) artsen. 

Hoe werkt botuline toxine?

Het eiwit Botuline toxine werkt in op de zenuwcellen waarbij de signaaloverdracht naar de spier tijdelijk gestopt wordt. Door deze eigenschap kan de arts doormiddel van een zeer kleine hoeveelheid gezuiverde botuline toxine type A de spierspanning tijdelijk verlagen. Dit kan dus gericht worden toegepast in een bepaald deel van een spier om zo bijvoorbeeld een rimpel te verzachten. De meest bekende behandelingen zijn die van de frons, het voorhoofd en de kraaienpootjes.

Bij het injecteren van de botuline toxine type A moet de substantie zich verspreiden over de vele spiervezels en heeft daardoor een inwerkingstijd. Na de behandeling kunnen de eerste merkbare verschillen na 24 uur worden bemerkt. De volledige werking zal na ongeveer 14 dagen aanwezig zijn. 

Hoelang werkt Botuline toxine?

De werkzaamheid van het botuline toxine is gedurende gemiddeld 3-4 maanden aanwezig. Het eiwit word in die tijd verwijderd en situatie hersteld zoals voor de behandeling. Het effect van de behandeling kan echter langer duren. Door de behandeling kan je sommige automatismen (fronsen bij concentratie) doorbreken en kan de ontspanning langer voortduren. Bij de wat meer ervaren client kan dat wel tot een jaar zijn.  

Andere toepassingen van botuline toxine type A

Er zijn naast de cosmetische behandelingen ook medische behandelingen. Daarbij worden behandelingen gericht op een hyperactiviteit of spasmen van spiergroepen. Denk dan aan kaakklemmen, knarsetanden, oogtrillingen, scheefhals (torticollis) en klachten bij spanningshoofdpijn of migraine. Daarnaast is botuline toxine type A ook toe te passen bij overmatig transpireren (hyperhidrosis).